Archive for October, 2008

grizzly

eindelijk grizzly man gezien, van Werner Herzog. J & ik waren met de nachtferry (te laat, te koud) naar de britse l’abri gereden, waar j’s ooit werd vertoond op het jaarlijkse filmfestivalletje. (laatstgenoemde is 21 november op tv te zien!)

timothy wil in Alaska met de beren leven (wat hij 13 jaar doet) die geen enkele interesse in zijn aanwezigheid hebben en hem uiteindelijk opeten. de film sloeg extra aan, na mijn nachtelijke beren- en wildernisangst in alaska.

de lunchdiscussie met wat gasten de dag erna was spannend. is de werkelijkheid neutraal en amoreel? kan dat, als God zag dat het goed was toen het ontstond? hoe weef je het verhaal van de val van de mens in de geschiedenis van de aarde? waar komt dat verlangen naar één zijn met de natuur vandaan? welke grenzen moet je respecteren? waarom schokt het ons als een beer een mens eet? hoeveel universum is niet voor ons gemaakt? of moet je de vraag omdraaien: hoe kan het dat we in dit kolkende universum een hoekje hebben waar we kunnen genieten van zonlicht, thee, warmte, het lichaam van je lief?

l’abri was goed. ik heb flinke brokken uit sources of de self gelezen, nagedacht, gewandeld, gebabbeld en veel geslapen. vanochtend arriveerden we om 7 uur weer thuis, nadat we een roemeense bootlifter hadden gedropt bij een Gents klooster. het was een blije roemeen die van alle goede dingen hield.

oma

zeeland dit weekend draaide om de oma’s. eerst oma h1 (90). die toverde zondag-na-de-kerk uit een doos foto’s van weleer. Ze waren van haar pas overleden zuster en beschimmeld door het water van de ramp óf door de duitsers die de doos op de grond hadden gegooid. oma wist het niet meer, het was in ieder geval een life-event.

we hebben ze samen bekeken. fotootjes van een broer die op zijn 29e schreeuwend van de pijn aan nierstenen doodging, van vroeggestorven kinderen, van zussen die niet meer bestaan. aan het leven kun je je tot bloedens toe openhalen en ik begrijp niet waarom me nog zoveel leed wordt bespaard. maar het was een feest om oma’s heldere geest nog meer op te zien klaren.

oma h2 (83) kwam zondagavond pannenkoeken eten. haar aandelen waren niks meer waard, mopperde ze. het was nog niet zo slecht als bij oma h1. de beroerde stand van de aandelen fortis heeft in haar familie tot een heuse erfenisruzie geleid over de bezittingen van haar zus. als de koersen zakken, moet het geld uit andere bronnen komen. een dissidente achterneef heeft zelfs, vertelde mijn ooggetuige-ouders die met alle verwanten in het oude buitenhuisje van de zus naar de executeur luisterden, een onbekend vergeeld testament van mijn overopa op tafel gesmeten om zijn rechten op te eisen. gebrek aan geld doet gekke dingen met mensen.

en verder onweert het leven wat. maar, zeiden de kelten al:

may your life in this world be a happy one

may the sun be warm and the skies be blue

may the storms that cloud your way

clear the air for brighter days

and may the love of God

shine over you

zwart

tijdens een rondleiding op een of ander wetenschappelijk instituut werd het gisteren zwart voor mijn ogen. ‘k stond midden tussen stoere defensiemensen, onderzoekers en politiemannen in een klein, benauwd halletje, net na de lunch. nog net op tijd wist ik mijn buurman vast te grijpen en dramatisch uit te brengen: “ik word onwel.” Onwel? wie gebruikt dat woord nou nog.

na tien minuten kwam ik weer bij zinnen in een ander kamertje.

een wonderlijk gevoel, out gaan. eerst zware benen, daarna beetje akelig, dan zweten, dan niet meer goed kunnen staan, dan zwart. en dat alles in een paar minuten. toen halverwege een vrouw me begon aan te staren wist ik: dit komt niet goed.

best geinig allemaal, als het maar niet zo totaal genant was.

zetcetera

wie nog over onze wederwaardigheden in alaska wil lezen, die koopt vandaag de zaterdagkrant. In Z met foto’s van j.

*update: of lees alaska in Z hier* Voor meer alaskapics, kijk op j’s blog.

geen kalf voor j. trouwens, na die fijne nominatie. we komen net terug van het filmbal, met veel klapjes, drankjes en dansjes. en leuke gesprekjes, notabene. nu slaap