oma

zeeland dit weekend draaide om de oma’s. eerst oma h1 (90). die toverde zondag-na-de-kerk uit een doos foto’s van weleer. Ze waren van haar pas overleden zuster en beschimmeld door het water van de ramp óf door de duitsers die de doos op de grond hadden gegooid. oma wist het niet meer, het was in ieder geval een life-event.

we hebben ze samen bekeken. fotootjes van een broer die op zijn 29e schreeuwend van de pijn aan nierstenen doodging, van vroeggestorven kinderen, van zussen die niet meer bestaan. aan het leven kun je je tot bloedens toe openhalen en ik begrijp niet waarom me nog zoveel leed wordt bespaard. maar het was een feest om oma’s heldere geest nog meer op te zien klaren.

oma h2 (83) kwam zondagavond pannenkoeken eten. haar aandelen waren niks meer waard, mopperde ze. het was nog niet zo slecht als bij oma h1. de beroerde stand van de aandelen fortis heeft in haar familie tot een heuse erfenisruzie geleid over de bezittingen van haar zus. als de koersen zakken, moet het geld uit andere bronnen komen. een dissidente achterneef heeft zelfs, vertelde mijn ooggetuige-ouders die met alle verwanten in het oude buitenhuisje van de zus naar de executeur luisterden, een onbekend vergeeld testament van mijn overopa op tafel gesmeten om zijn rechten op te eisen. gebrek aan geld doet gekke dingen met mensen.

en verder onweert het leven wat. maar, zeiden de kelten al:

may your life in this world be a happy one

may the sun be warm and the skies be blue

may the storms that cloud your way

clear the air for brighter days

and may the love of God

shine over you