grizzly

eindelijk grizzly man gezien, van Werner Herzog. J & ik waren met de nachtferry (te laat, te koud) naar de britse l’abri gereden, waar j’s ooit werd vertoond op het jaarlijkse filmfestivalletje. (laatstgenoemde is 21 november op tv te zien!)

timothy wil in Alaska met de beren leven (wat hij 13 jaar doet) die geen enkele interesse in zijn aanwezigheid hebben en hem uiteindelijk opeten. de film sloeg extra aan, na mijn nachtelijke beren- en wildernisangst in alaska.

de lunchdiscussie met wat gasten de dag erna was spannend. is de werkelijkheid neutraal en amoreel? kan dat, als God zag dat het goed was toen het ontstond? hoe weef je het verhaal van de val van de mens in de geschiedenis van de aarde? waar komt dat verlangen naar één zijn met de natuur vandaan? welke grenzen moet je respecteren? waarom schokt het ons als een beer een mens eet? hoeveel universum is niet voor ons gemaakt? of moet je de vraag omdraaien: hoe kan het dat we in dit kolkende universum een hoekje hebben waar we kunnen genieten van zonlicht, thee, warmte, het lichaam van je lief?

l’abri was goed. ik heb flinke brokken uit sources of de self gelezen, nagedacht, gewandeld, gebabbeld en veel geslapen. vanochtend arriveerden we om 7 uur weer thuis, nadat we een roemeense bootlifter hadden gedropt bij een Gents klooster. het was een blije roemeen die van alle goede dingen hield.